Gaurav opened a workshop investing
` 40000. He invested additional amount of
` 10000 every year. After 2 years his friend
Anshul joined him with an amount of
` 85000. Thereafter, Anshul did not invest
any additional amount. On completion of
4 years from the opening of workshop, they
earned a profit of ` 97500. What will be
Gaurav's share in the profit ?

Soma had ` 10000 with her. Out of this
money she lent some money to Akshay for
2 years at 15% simple interest. She lent
remaining money to Brijesh for an equal
number of years at the rate of 18%. After 2
years, Soma found that Akshay had given
her ` 360 more as interest as compared to
Brijesh. The amount of money which Soma
had lent to Brijesh is –

A man covers a certain distance from point
P to Q on foot and comes back from point Q
to P by taxi. He takes 16 hours to complete
the whole journey. But when he covers this
whole journey only by taxi, he takes 4 hours
less. What time will the man take, if he
covers this journey only on foot ?

Time taken by foot and by taxi = 16 hours
Time taken by taxi only = (16 – 4) = 12 hours
Time taken by taxi during one side
=
$12\over2$
= 6 hours
So, time taken on foot during one side
= (16 – 6) = 10 hours
So, time taken on foot during both side
= 10 × 2 = 20 hours

A and B are two trains 1000 km apart. A
train starts from A and moves towards B at
40 km/hr. At the same ti me another
trains starts from B and move towards A
at 60 km/hr. At what distance from A they
will meet ?

A goods train and a passenger train are
running on the parallel tracks in the same
direction. The driver of the goods train
observes that the passenger train coming
from behind, overtakes and crosses his
trai n completely i n 1 mi n whereas a
passenger on the passenger train marks
t hat he c rosses the goods trai n i n
$1\over2$
minutes. The ratio of their lengths is –

Walking at three-fourth of his usual speed,
a man cover a certain distance in two hours
more than the time he take cover the
distance at his usual speed. The time taken
by him to cover the distance with his usual
speed is –

If 12 men and 16 boys can do a piece of work
in 5 days and 13 men and 24 boys can do it
in 4 days, then the ratio of the daily work
done by a man to that of a boy is –