advertisements

1.  Which of the following is/are the rights of customer towards his banker?

a

  All of these

b

 None of these

c

 To sue the banker for not maintaining the secrecy of his account

d

 To sue the bank for any lose and damages

e

 To receive a statement of his account from a banker

Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :

2.  Which of the following is the sale authority for issue of currency in India?

a

  All of the above

b

 Controller of Currency

c

 None of the above

d

 Reserve Bank of India

e

 Government of India

Answer & Explanation
Answer : Option D
Explanation :

3.  Match the followings: List-I List-II Designation Chairperson/President A. ASSOCHAM1. Krishna Kumar Natarajan B. FICCI 2. K. R. Kamath C. NASSCOM 3. Rana Kapoor D. Indian Bank 4. Naina Lal Kidwai Association (IBA) Select the correct answer using codes given below: Codes: A B C D

a

  1 2 4 3

b

 4 3 2 1

c

 3 4 1 2

d

 2 1 3 4

e

 

Answer & Explanation
Answer : Option C
Explanation :

4.  Which one of the following dominate the organised sector?

a

  Commercial Bank

b

 Co-operative Bank

c

 RBI

d

 RRBs

e

 SBI

Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :

5.  Axis Bank is a

a

  Public Sector Bank

b

 Private Sector Bank

c

 Foreign Bank

d

 Gramin Bank

e

 Co-operative Bank

Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :

6.  Special Drawing Rights are the rights of countries provided by

a

  Federal Reserve

b

 IMF

c

 None of these

d

 ADB

e

 World Bank

Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :

7.  Banks borrow money from the RBI on which of the following rates?

a

  CRR

b

 Reverse repo rate

c

 Repo rate

d

 SLR

e

 Savings rate

Answer & Explanation
Answer : Option C
Explanation :

8.  Who is the appointing authority for the banking ombudsman?

a

  Finance Ministry

b

 PMO

c

 Team of PM, Finance Minister and RBI Governor

d

 A and C

e

 RBI

Answer & Explanation
Answer : Option E
Explanation :

9.  The Interest rate at which the RBI lends to commercial banks in the short-term to maintain liquidity is known as

a

  interest rate

b

 All of the above

c

 repo rate

d

 bank rate

e

 reverse repo rate

Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :

10.  Which of the following is/are key policy rates used by RBI to influence interest rates? I. Bank rate and repo rate II. Reverse repo rate III. CRR and SLR Select the correct answer using the codes given below

a

  None of these

b

 Only I

c

 All of these

d

 Only III

e

 Only II

Answer & Explanation
Answer : Option D
Explanation :

11.  The Government of India has launched a number of poverty alleviation programmes. This is done with the view that poverty is the root cause of social insecurity. Inaddition to that UNO has also launched Millennium Development Goals to be achieved by 201 5. Which of the following is NOT one of those goals?

a

  Promote gender equality and empower women

b

 Achieve universal primary education

c

 Improve mental health

d

 Combat HIV/AIDS, Malaria

e

 Reduce marriageable age for males to 18 years

Answer & Explanation
Answer : Option E
Explanation :

12.  Nobel laureate Muhammed Yunus belongs to which of the following countries?

a

  Sri Lanka

b

 Pakistan

c

 Bangladesh

d

 None of these

e

 Maldives

Answer & Explanation
Answer : Option C
Explanation :

13.  Crisis Management Center for women will be open at ______?

a

  Delhi

b

 Gurgaun

c

 Kolkata

d

 Bangalore

e

 Mumbai

Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :

14.  Money laundering normally involved

a

  None of these

b

 integrating of fund

c

 placement of funds

d

 All of these

e

 layering of funds

Answer & Explanation
Answer : Option D
Explanation :

15.  SEBI was established in

a

  1990

b

 1992

c

 1993

d

 1994

e

 1988

Answer & Explanation
Answer : Option E
Explanation :
Sponsored Links



Sponsored Links

Copyright 2018 | Privacy Policy | Terms and Conditions | Contact us | Advertise

@