advertisements

2026.  .bas, .doc. and . htm are examples of

a

  Extension

b

 None of these

c

 Domain

d

 Protocol

e

 Database

Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :
A filename extension is a suffix (separated from the base filename by a dot or space) to the name of a computer file applied to indicate the encoding (file format) of its contents or usage. eg, .bar, .doc, .htm, etc.

2027.  The steps and tasks needed to process data, such as responses to questions or clicking anicon, are called:

a

  application software.

b

 None of these

c

 the system unit.

d

 the operating system.

e

 instructions.

Answer & Explanation
Answer : Option E
Explanation :
Computer instructions are a set of steps or documentation that includes information on how to operate, perform or otherwise maintain particular software or hardware. Instructions are also portion of programming that prompts a computer to execute a function.

2028.  Vendor-created program modifications are called

a

  overlaps &

b

 patches

c

 holes

d

 fixes

e

 antiviruses

Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :
A patch is a small piece of software that is used to correct a problem with a software program or an OS.Patches are called 'fixes' service packs usually certain many different patches. Major software companiesperiodically release patches, usually downloadable from the Internet, that correct very specific problems in their software programs.

2029.  Which is the slowest internet connection service?

a

  Cable modem

b

 Dial-up Service

c

 T1

d

 Leased Line

e

 Digital Subscriber Line

Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :
Dial up internet service is a service that allows connectivity to the internet through a standard telephone line. By connecting the telephone line to the modem in the computer and inserting the other end into the phone jack, and configuring the computer to dial a specific number provided by your ISP you are able to access the internet on your computer. Dial up internet service is cheapest internet service. Also, it is the slowest type of access you can get. Since the bandwidth is limited it will take some time for the modem to send & receive information.

2030.  Most news readers presents newsgroups articles in :

a

  mail

b

 column

c

 Row

d

 threads

e

 None of these

Answer & Explanation
Answer : Option D
Explanation :
A newsgroup is a forum on the internet for textual discussions of specific subjects. A newsgroup essentially is a discussion group that generally involves an article that serves as a stimulus for message postings that form conversational threads. A thread is an array of multiple posts on the same subject matter of the original post.

2031.  Computer use the _____ number system to store data and perform calculations.

a

  hexadecimal

b

 decimal

c

 None of these

d

 Binary

e

 octal

Answer & Explanation
Answer : Option D
Explanation :
Because of its straightforward implementation in digital electronic circuitry using logic gates, the binary system is used internally by almost all modern computers and computer- based devices. Each digit is referred to as a bit.

2032.  Excel documents are stored as files called ________

a

  Workforce

b

 Worksheets

c

 Workproject

d

 workgroups

e

 Workbooks

Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :
A worksheet is a collection of cells where you keep and manipulate the data.

2033.  The 'Nyquist theorem' specifies the minimum sampling rate to be

a

  equal to highest frequency of signal

b

 twice the highest frequency of a signal

c

 None of these

d

 twice the bandwidth of a signal

e

 equal to lowest frequency of signal

Answer & Explanation
Answer : Option D
Explanation :
The Nyquist Theorem, also known as the sampling theorem, is a principle that engineers follow in the digitization of analog signals. Any analog signal consists of components at various frequencies. The highest frequency component is an analog signal determines the bandwidth of that signal. The higher the frequency, the greater the bandwidth, if all other factors are held constant. Suppose the highest frequency component, in hertz, for a given analog signal is fmax. So, according to Nyquist theorem, the sampling rate must be at least 2 fmax, or twice the highest analog frequency component. If the sampling rate is less than 2 fmax, some of the highest frequency components in the analog input signal will not be correctly represented in the digitized output.

2034.  When sending an e-Mail the ____ describes the content of the message.

a

  Content

b

 CC

c

 Header

d

 Subject

e

 Footer

Answer & Explanation
Answer : Option D
Explanation :

2035.  Each box is a spreadsheet is called a

a

  empty space

b

 field

c

 cell

d

 None of these

e

 record

Answer & Explanation
Answer : Option C
Explanation :
In a spreadsheet program such as Excel, each rectangular box in a worksheet is referred to as a cell. A cell is the intersection point of a column and a row. Data entered into Excel is always stored in a cell.

2036.  A dot-matrix printer

a

  None of these

b

 is an input-output device

c

 All of the above

d

 is an output device only

e

 is an input device only

Answer & Explanation
Answer : Option D
Explanation :
A printer is an output devices that represents the result of processing (output) to the user in the form of printed paper. A dot matrix is a type of a printer that forms images of letters, numbers, etc from a number of tiny dots.

2037.  To save an existing file with a new name or to a new location, the user should use ______ command.

a

  save

b

 copy

c

 save and replace

d

 new file

e

 save as

Answer & Explanation
Answer : Option E
Explanation :
Save As is a command in the File menu of most applications that causes a copy of the current document or image to be created. It differs from the regular 'Save' command, which stores the data back to the file and folder it originally came from. 'Save As' lets the user make a copy of the file in a different folder or location and make a copy with a different name.

2038.  Which type of resource does have greater probability to become shared resource in a computer network ?

a

  None of these

b

 Floppy Disc Drivers

c

 Printers

d

 Speakers

e

 Keyboards

Answer & Explanation
Answer : Option C
Explanation :
A shared resource typically refers to a hardware or software resource that can be accessed by one or more remote systems over a network. Hardware devices such as printers and scanners are often set up on a network for use by numerous users in an organization. Printer acts as a shared resource for a set number of computers, allowing users to send documents to the print queue, which would then send those documents to the printer. This allows multiple users to share a single or more printers on a network. This is cost-effective as printers are expensive.

2039.  MS-DOS is ____ based operating system.

a

  Remote

b

 Command

c

 Programming

d

 None of these

e

 Web

Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :
Short for Microsoft Disk operating system, MS-DOS is a non-graphical command line operating system derived from 86-DOS that was created for IBM compatible computers. It was originally written by Tim Paterson and introduced by Microsoft in August 1981.

2040.  'GUI' stands for_____

a

  Graphical User Interface

b

 Gnutella Universal Interface

c

 General Utility Interface

d

 None of these

e

 Graphic Uninstall/Install

Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :
GUI (Graphical User Interface) is a type of user interface that allows to interact with electronic devices through graphical icons and visual indicators such as secondary notation, as opposed to text basedinterfaces, typed command lables or text navigation.
Sponsored Links



Sponsored Links