4261.  Which among the given has highest solubility in ionic solvent?

a

  Silver iodide

b

 Silver bromide

c

 Silver chloride

d

 Silver fluoride

Answer & Explanation
Answer : Option D
Explanation :

4262.  When iron and wood are exposed to sunlight, the iron rod becomes hot quickly because of

a

  The greater thermal conductivity of iron

b

 The lower thermal conductivity of iron

c

 The less density of iron

d

 The greater density of iron

Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :

4263.  The effect or response produced by two or more chemicals are less than the sum of the effects or response that the chemical would produce individually is known as

a

  Antagonism

b

 Synergism

c

 Independent

d

 Additive

Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :
Antagonism.Synergy is the interaction of multiple elements in a system to produce an effect different from or greater than the sum of their individual effects.. On the other hand, antagonism is the combined action of two or more substances to produce an effect less than the sum of their individual effects.

4264.  Let a tin capillary tube be replaced with another tube of insufficient length then we find that water

a

  Changes its meniscus VIBRATIONS AND WAVES

b

 Will overflow

c

 Depress

d

 Will not rise

Answer & Explanation
Answer : Option D
Explanation :

4265.  Which among the given is a result of Surface tension -

a

  Capillary action

b

 Gravitational pull

c

 Radiation

d

 Viscosity

Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :
Capillary action.Capillary action is the result of adhesion & surface tension. The surface tension acts to hold the surface intact, so instead of just the edges moving upward, the whole Adhesion of water to the walls of a vessel will cause an upward force on the liquid at the edges & result in a meniscus which turns upward.

4266.  Substance used as an anti - freeze in radiators of automobiles is:

a

  Methyl alcohol & H2O

b

 Methyl alcohol

c

 Ethyl alcohol

d

 Ethyl alcohol & H2O

Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :
Methyl alcohol & H2O.Methyl alcohol & water are used as an antifreeze in radiators of automobiles.

4267.  Persistence of vision is the Principle behind:

a

  Periscope

b

 Camera

c

 Binocular

d

 Cinema

Answer & Explanation
Answer : Option D
Explanation :
Cinema.Persistence of vision is the phenomenon of the eye by which an afterimage is thought to persist for approx. In the early days of cinema, it was scientifically determined that a frame rate of less than 16 frames per 2nd (frame/s) caused the mind to see flashing images. one twenty-5th of a 2nd on the retina. Audiences still interpret motion at rates as low as ten frames per 2nd or slower, but the flicker caused by the shutter of a film projector is distracting below the 16-frame threshold.

4268.  The coloured discharge tubes for advertisement mainly contain

a

  Argon

b

 Xenon

c

 Neon

d

 Helium

Answer & Explanation
Answer : Option C
Explanation :

4269.  Thermal electricity is generated by using which of these -

a

  None of these

b

 Coal & Natural Gas only

c

 Coal, Natural Gas & Petroleum

d

 Coal only

Answer & Explanation
Answer : Option C
Explanation :
Coal, Natural Gas & Petroleum.A thermal power station is a power plant in which heat energy is converted to electric power. More than 65% of India's electricity generation capacity comes from thermal power plants, with about 85% of the country's thermal power generation being coal-based. Thermal power is producing using fossil fuel such as coal, natural gas or petroleum.

4270.  The audio signals of TV are

a

  Velocity modulated

b

 Amplitude modulated

c

 Frequency modulated

d

 Unmodulated

Answer & Explanation
Answer : Option C
Explanation :
Frequency modulated.In analogue television, the sound portion of a broadcast is invariably modulated separately from the video. In almost all cases, standard wideband frequency modulation is used. Most commonly, the audio & video are combined at the transmitter before being presented to the antenna, but in some cases separate aural & visual antennas can be used.

4271.  Antacid tablets consist of

a

  Hydroxides of sodium, magnesium & aluminium

b

 Hydroxides of sodium & aluminium

c

 Hydroxides of magnesium & aluminium

d

 Hydroxides of magnesium & sodium

Answer & Explanation
Answer : Option C
Explanation :
Hydroxides of magnesium & aluminium.An antacid is a base which neutralizes stomach acidity. The most common of these bases are hydroxides, carbonates, or bicarbonates such as Aluminum hydroxide, Calcium carbonate, Magnesium carbonate, Magnesium hydroxide, & Sodium bicarbonate.

4272.  Which among the given have the same unit -

a

  Work & torque

b

 Torque & moment of inertia

c

 Torque & angular momentum

d

 Work & power

Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :
Work & torque.The SI unit of work is the Newton-metre or joule (J). A Newton meter is also the SI unit of torque (also

4273.  The 1st organic compound synthesised in the laboratory was

a

  Lactic acid

b

 Glucose

c

 Uric acid

d

 Urea

Answer & Explanation
Answer : Option D
Explanation :
Urea.In 1828, German chemist Friedrish Wohler synthesized 1st organic compound, urea in the laboratory by heating ammonium cyanate (an inorganic compound). NH4CNO (Ammonium Cyanate) ® NH2CONH2 (Urea) Soon, Kolbe, in 1845, synthesized Acetic acid in laboratory from Carbon, Hydrogen & Oxygen.

4274.  Two planets have the same density of matter, such that their masses are proportional to the cube of their radii. The ratio of their acceleration due to gravity on their surfaces is

a

  (r2 /r1) 2 Direction: In the following question, a statement of Assertion (A ) is given followed by corresponding Reason (R), just below it. Read the statements carefully and mark the correct answer:

b

 r2 /r1

c

 (r1 /r2) 2

d

 r1 /r2

Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :

4275.  Which among the given statements is not true about diamonds?

a

  It is the hardest naturally occurring substance

b

 It is a good conductor of electricity

c

 Artificial diamonds can be prepared by subjecting a solution of pure carbon in iron to very high pressures and temperatures WATER AND ORGANIC COMPOUNDS IN THE ENVIRONMENT

d

 It is the purest form of carbon

Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :



Sponsored Links