106.  Two vectors are said to be equal if

a

  only their directions are same

b

 both magnitude & direction are same

c

 magnitudes are same but directions are opposite

d

 only their magnitudes are same

Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :
both magnitude & direction are same.If the magnitude in addition direction of two vectors are equal, then they are known as equal vectors. For two equal vectors, their directed line segments must be parallel. In other words, two vectors are said to be equal, if they possess equal magnitude & are headed in the direction of the same direction.

107.  The main function of white blood cells in the body is to

a

  produce more red cells

b

 carry oxygen

c

 protect body against diseases

d

 help in clot formation

Answer & Explanation
Answer : Option C
Explanation :
White blood cells, or leukocytes are cells of the immune system involved in defending the body against both infectious disease & forule materials. They are produced & derived from a multipotent cell in the bone marrow known as a hematopoietic stem cell. They live for about three to four days in the average human body. Leukocytes are found throughout the body, including the blood & lymphatic system.

108.  Bacterial diseases are found in

a

  animals

b

 All of the above

c

 humans

d

 plants

Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :

109.  The number of heart beats on an average in an adult human is in the range of

a

  71-80

b

 85-90

c

 60-65

d

 66-70

Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :
71-80.The average heart rate for adult humans is about 70 to 75 beats per minute in a normal relaxed mode. While we tend to think of the normalheart beat rate as being beats per minute""

110.  Citrus fruits belong to the family

a

  Annonaceae

b

 Rutaceae

c

 Anacardiaceae

d

 Malvaceae

Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :

111.  Chewing gum is made from

a

  Gum

b

 Tannin

c

 Resin

d

 Latex

Answer & Explanation
Answer : Option D
Explanation :
Latex.Chewing gum is a type of gum made of chicle, a natural latex product, or synthetic rubber known as polyisobutylene. Sugar-free gum sweetened with xylitol has been shown to reduce cavities & plaque. Most chewing gums are considered polymers. The sweetener sorbitol has the same benefit, but is only about one-3rd as effective as xylitol. Xylitol is specific in its inhibition of Streptococcus mutans, bacteria that are significant contributors to tooth decay.

112.  Symptoms of Jaundice occur mainly due to disorder & malfunction of:

a

  Stomach

b

 Pancreas

c

 Liver

d

 Intestine

Answer & Explanation
Answer : Option C
Explanation :
Liver.Liver is affected in Jaundice.

113.  Which among the given features are common in silver fish, crab, cockroach, honey bees?

a

  poison glands

b

 Jointed legs

c

 compound eyes

d

 Metamorphosis

Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :

114.  Fungi are always

a

  Heterotrophic

b

 Autotrophic

c

 Saprophytic

d

 Parasitic

Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :

115.  Fertilisation is the process of

a

  formation of seed from ovule

b

 fusion of one male gamete with the egg

c

 transfer of pollen from anther to stigma

d

 fusion of male nucleus with polar nuclei

Answer & Explanation
Answer : Option C
Explanation :

116.  With reference to the blood in a normal person, which one of the following statements is right?

a

  Compared to arteries, veins are less numerous as hold less of the body's blood at any given time

b

 Blood cells constitute about 70% of the total volume of the blood

c

 The blood has more platelets than WBC

d

 White Blood Cells (WBC) are made by lymph nodes only

Answer & Explanation
Answer : Option C
Explanation :

117.  Which of the following one of the following is not transmitted via blood transfusion -

a

  Hepatitis

b

 Malaria

c

 Typhoid

d

 HIV

Answer & Explanation
Answer : Option C
Explanation :
Typhoid.Typhoid fever, also known as typhoid, is a commonworldwide bacterial disease, transmitted by the ingestion of food or water contaminated with the feces of an infected person, which contain the bacterium Salmonella typhi, serotype Typhi. A person may become an asymptomatic carrier of typhoid fever, suffering no symptoms, but capable of infecting others. The bacteria which causes typhoid fever may be spread through poor hygiene habits & public sanitation conditions, & sometimes also by flying insects feeding on feces.

118.  The hydrophilic nature of DNA is due to the presence of:

a

  a number of hydrogen bonds

b

 deoxyribose sugar

c

 thymine base

d

 phosphate group

Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :
a number of hydrogen bonds.The phosphate groups on DNA are ionic & charged. Charged molecules attract water & are hydrophilic. Each phosphate group on the DNA backbone is one unit of negative charge (-1). DNA has two hydrophilic polar external backbones made of sugars & phosphate groups joined by ester bonds.

119.  Blood group AB has

a

  Neither antigen nor antibody

b

 Both antigen & antibody

c

 No antigen

d

 No antibody

Answer & Explanation
Answer : Option D
Explanation :
No antibody.Blood group AB individuals have both A & B antigenson the surface of their RBCs, & their blood plasma does not contain any antibodies against either A or B antigen. They are known as universal recipients. Therefore, an individual with type AB blood can receive blood from any group (with AB being preferable), but cannot donate blood to any group other than AB.

120.  Under the electron microscope, you observe a cell with three different types of large organelles, each bounded by two membranes. The cell is most likely

a

  A bacterium GENETICS

b

 A fungus

c

 An animal

d

 A plant

Answer & Explanation
Answer : Option D
Explanation :



Sponsored Links