46.  Consider the following statements:
1.All kinds of Development Banks in India appeared Post-Independence
2.NABARD is the only agricultural Development Bank in India Which among the above statements is / are correct?

a

  Only 1 is correct

b

 Only 2 is correct

c

 Both 1 and 2 are correct

d

 Neither 1 nor 2 is correct

Answer & Explanation
Answer : Option C
Explanation :

47.  Which one of the following organisation was not involved in collaborating survey on 'Building a knowledge Base on Population Ageing – India (BKPAI)'?

a

  India

b

 China

c

 Myanmar

d

 Venezuela

Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :

48.  Which of the following are among the non-plan expenditures of the Government of India?
1.in respect of Current Account of Balance of payment
2.in respect of Capital Account of Balance of payment
3.into gold Which of these statements is/are correct ?

a

  1, 2, 3 and 4

b

 2 and 4

c

 1 and 2

d

 1 and 3

Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :

49.  Which one of the following pairs of countries joined the European Union in January, 2007?

a

  Romania and Slovenia

b

 Bulgaria and Romania

c

 Hungary and Croatia

d

 Bulgaria and Belgium

Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :

50.  Consider the following statements :
1.Agriculture including allied activities accounted for about 55% employment in the country according to census 2011
2.The growth in agriculture and allied sectors is a necessary condition for inclusive growth in India Which of the statements given above is/are correct?

a

  1 only

b

 2 only

c

 Both 1 and 2

d

 Neither 1 nor 2

Answer & Explanation
Answer : Option C
Explanation :

51.  What is meant by term Balance of Payment? I. Those transactions arising out of exports and imports (the visible items) II. It is astatistical statement of all transactions made between one particular country and all other countries during a specified period of time III. This account is the summary of all international trade transactions of the domestic country in one year

a

  Only II

b

 I & III

c

 Only I

d

 None of the above

Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :

52.  Consider the following statements : (1) In the 11th Five Year Plan, the growth rate of the export was always positive (2) In the middle of the 11th Five Year Plan, the import growth was negative due to external factorsWhich of the statements given above is/are correct?

a

  1 only

b

 Both 1 and 2

c

 Neither 1 nor 2

d

 2 only

Answer & Explanation
Answer : Option D
Explanation :

53.  Indian shipping is the

a

  gold and notes

b

 notes issued by RBI only

c

 coins and bank notes

d

 notes issued by the Finance Ministry

Answer & Explanation
Answer : Option D
Explanation :

54.  MOD VAT is related to

a

  Excise duty

b

 Income tax

c

 Sales tax

d

 Wealth tax

Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :

55.  Consider the following statement:
1.Provision of public goods
2.Provision of merit goods
3.Poverty reduction Which among the following code is/are correct

a

  3 only

b

 1 only

c

 4 only

d

 2 only

Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :

56.  Indian Human Development Report does not give for each sample village

a

  the Phillips curve would shift to the right.

b

 wages would fall.

c

 the rate of infl ation would increase.

d

 the natural rate of unemployment would fall.

Answer & Explanation
Answer : Option D
Explanation :

57.  Twin balance sheet problem refers to-

a

  A malpractice of accounting in MSME sector

b

 Over-indebtedness in the corporate and banking sectors

c

 Over-indebtedness of State governments and Central government

d

 A malpractice of accounting in corporate sector

Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :

58.  Which of the following States in India has the highest density of population?

a

  Assam

b

 Kerala

c

 Bihar

d

 Uttar Pradesh

Answer & Explanation
Answer : Option C
Explanation :

59.  Which of the following Five-Year Plans was terminated one year before its completion?

a

  Fourth

b

 Third

c

 Second

d

 Fifth

Answer & Explanation
Answer : Option D
Explanation :

60.  Which statement is not correct according to MEIS? I. Agricultural and village industry products to be supported across the globe at rates of 3% and 5% under MEIS II. Higher level of support to be provided to processed and packaged agricultural and food items under MEIS.

a

  None of the above

b

 Only II

c

 Both I & II

d

 Only I

Answer & Explanation
Answer : Option C
Explanation :



Sponsored Links