1.  Adventitious roots develop from

a

  Epidermis

b

 Pericycle or interfascicular parenchyma

c

 Endodermis

d

 Cortex

Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :

2.  Wilting in plants occurs because of

a

  the blockage of phloem

b

 the blockage of xylem

c

 both (a ) and (b )

d

 increased transpiration

Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :

3.  Bacteria do not need sunlight to grow because

a

  They prepare their food without the help of sunlight

b

 They use other kinds of light for their food synthesis

c

 They lack chlorophyll and so they are incapable of making their own food

d

 They hate sunlight

Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :

4.  Which of the following one of the following weeds is effective in controlling water pollution caused by industrial effluents -

a

  Mogar grass

b

 Elephant grass

c

 Water hycinth

d

 Parthenium

Answer & Explanation
Answer : Option C
Explanation :
Water hycinth.Water hyacinth (Eichhornia crassipes) is used for purifying not only domestic wastewater but also industrial wastewater. Other studies have evaluated the potential of water hyacinth to absorb various organic chemicals like phenols & toxaphene. It can readily absorb, accumulate & concentrate heavy metals such as lead, cadmium, mercury & nickel. Water hyacinth can remove even radioactive metals from industrial effluents, which is very difficult otherwise.

5.  The xylem in plants are responsible for:

a

  transport of water

b

 transport of amino acids

c

 transport of food

d

 transport of oxygen

Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :
transport of water.Xylem is one of the two types and categories of transport tissue in vascular plants, phloem being the other. Together with phloem (tissue that conducts sugars from the leaves to the rest of the plant), xylem is found in all vascular plants. The basic function of xylem is to transport water from roots to shoot & leaves, but it also transports some dissolved nutrients.

6.  Which among the given correctly explains the phenomenon of 'Test Tube Baby' -

a

  When the fertilisation is internal & development is external.

b

 When the fertilisation is external & development is internal.

c

 When every process of embryo formation is in the test tube.

d

 When the embryo develops in a test tube.

Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :
When the fertilisation is external & development is internal.. In vitro fertilization (IVF) is a process by which an egg is fertilized by sperm outside the body: in vitro. Test tube baby is born from in vitro fertilization. When a woman's natural cycle is monitored to collect a naturally selected ovum (egg) for fertilization, it is known as natural cycle IVF. The fertilized egg (zygote) is then transferred to the patient's uterus with the intention of establishing a successful pregnancy.

7.  In the eye donation, which part of the eye is transplanted from the donor?

a

  Lens

b

 The whole eye

c

 Cornea

d

 Retina

Answer & Explanation
Answer : Option C
Explanation :

8.  Locomotory organ of a starfish is

a

  Flipper

b

 Muscular foot

c

 Paddle

d

 Tube feet

Answer & Explanation
Answer : Option D
Explanation :
Tube feet.Starfish carry out movements with the help of tube feet that are part of the water vascular system. The water vascular system serves to transport oxygen from, & carbon dioxide to, the tube feet & also nutrients from the gut to the muscles involved in locomotion. Apart from their function in locomotion, the tube feet act as accessory gills.

9.  The genetic material that contains all the information needed for the development and existence of an organism is

a

  ribonucleic acid

b

 ribosomal RNA

c

 transfer RNA

d

 deoxyribonucleic acid

Answer & Explanation
Answer : Option D
Explanation :

10.  Plants absorb most of the water needed by them through their

a

  Embryonic zone

b

 Zone of elongation

c

 Root hairs

d

 Growing point

Answer & Explanation
Answer : Option C
Explanation :

11.  Foot and mouth disease in animals, a current epidemic in some parts of the world, is caused by

a

  protozoan

b

 fungus

c

 virus

d

 bacterium

Answer & Explanation
Answer : Option C
Explanation :

12.  A person having AB-group of blood can donate blood to a person having

a

  AB-group

b

 B-group

c

 O-group

d

 A-group

Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :
AB-group.If a person belongs to the blood group AB, he has both A & B antigens on the surface of his red blood cells & no A or B antibodies at all in his blood plasma. So he can donate blood to those having AB blood group; but can receive blood from AB, A, B, & O groups.

13.  Which among the given listed is not a feature of organic farming -

a

  Very less energy consumption

b

 Use of synthetic fertilizers

c

 The non-use of chemical fertilizers & pesticides

d

 Soil is nurtured for furture use by maintaining micro-organisms

Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :
Use of synthetic fertilizers.Organic farming is a form of agriculture that relies on techniques such as crop rotation, green manure, compost, & biological pest control. It uses fertilizers & pesticides if they are considered natural (such as bone meal from animals or pyrethrin from flowers), but it excludes the use of synthetic petrochemical fertilizers & pesticides, plant growth

14.  Consider the following organisms 1. Agaricus 2. Nostoc 3. Spirogyra Which of the above is/ are used as biofertiliser/biofertilisers?

a

  1 and 2

b

 Only 2

c

 2 and 3

d

 Only 3

Answer & Explanation
Answer : Option C
Explanation :

15.  Which of the following one of the following glands is responsible for secretion of sex hormones -

a

  Thyroid gland

b

 Adrenal gland

c

 Pituitary gland

d

 Sebaceous gland

Answer & Explanation
Answer : Option C
Explanation :
Pituitary gland.The pituitary is sometimes referred to as the master glandas it controls hormone functions such as our temperature"



Sponsored Links

Copyright 2018 | Privacy Policy | Terms and Conditions | Contact us | Advertise

@