1.  In which among the following years, a new ' Liberalized Industrial Policy ' in India was announced for the first time?

a

  1991

b

 1993

c

 1986

d

 1992

Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :

2.  If the interest rate is decreased in an economy, it will

a

  increase the investment expenditure in the economy

b

 increase the tax collection of the Government

c

 decrease the consumption expenditure in the economy

d

 increase the total savings in the economy

Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :

3.  Regular census in India are held every 10 years. In which year was the first regular census held in India?

a

  1951

b

 1911

c

 1921

d

 1941

Answer & Explanation
Answer : Option C
Explanation :

4.  Consider the following statements:
1.The cash component of the programme is borne exclusively by the Central Government
2.Foodgrains are provided free of costs to the States/ Union Territories Select the answer unsing the code given below:

a

  Only 1 is correct

b

 Only 1 & 2 are correct

c

 Only 2 & 3 are correct

d

 All are correct

Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :

5.  It is argued that continuation of reservation for Small Scale Industries after import liberalisation is anachronistic because

a

  Indian SSI units are inherently inefficient

b

 Indian large scale producers cannot compete in outside markets

c

 Indian small scale manufacturers have to compete with large scale manufacturers from outside

d

 such reservation does not exist outside India

Answer & Explanation
Answer : Option C
Explanation :

6.  The contribution of India's smallscale sector to the gross turnover in the manufacturing sector since 1992 has been of the order of

a

  34%

b

 40%

c

 45%

d

 30%

Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :

7.  In the context of Indian economy, consider the following statements?
1.The growth rate of GDP has steadily increased in the last five years.
2.The growth rate in per capita income has steadily increased in the last five years. Which of the statements given above is/are correct?

a

  2 only

b

 Neither 1 nor 2

c

 1 only

d

 Both 1 and 2

Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :

8.  Tourism industry in India is quite small compared to many other countries in terms of India's potential and size. Which one of the following statements is correct in this regard?

a

  For most of the months India is too hot for Western tourists to feel comfortable.

b

 Most of the picturesque resorts in India such as in the northeast and Kashmir are, for all practical purposes, out of bounds.

c

 Distances in India are too far apart and its luxury hotels are too expensive for Western tourists.

d

 In India, the infrastructure required for attracting tourists is inadequate.

Answer & Explanation
Answer : Option D
Explanation :

9.  Which bank has launched India's first Artificial Intelligence (AI)-based banking chatbot 'Electronic Virtual Assistant (EVA) for customer service?

a

  Axis Bank

b

 SBI

c

 ICICI Bank

d

 HDFC Bank

Answer & Explanation
Answer : Option D
Explanation :

10.  In the context of food and nutritional security of India, enhancing the 'Seed Replacement Rates' of various crops helps in achieving the food production targets of the future. But what is/are the constraint/ constraints in its wider/greater implementation? [IAS Prelim 2014]

a

  None

b

 3 only

c

 1 and 2

d

 2 and 3

Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :

11.  A person qualifies for insurance under the Aam Aadmi Bima Yojana only if he ______
1.Low per capita income
2.Low rate of capital formation
3.Working force largely in the tertiary sector Which among the above is/ are the characters of an underdeveloped economy?

a

  1 & 2

b

 Only 1

c

 1, 2 , 3 & 4

d

 1 , 3 & 4

Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :

12.  Consider the following statements regarding Indian Planning:
1.was set up in 1950
2.is a constitutional body
3.is an advisory body
4.is a government department

a

  Neither 1 nor 2

b

 2 only

c

 Both 1 and 2

d

 1 only

Answer & Explanation
Answer : Option D
Explanation :

13.  Who among the following is NOT a part of National Development Council?

a

  Secretary of Planning Commission

b

 Secretary of Planning & Implementation Ministry

c

 Vice Chairman of Planning Commission

d

 Finance Commission of India Chairman

Answer & Explanation
Answer : Option D
Explanation :

14.  Which one of the following industries is not a raw material- localised industry?

a

  Glass Industry

b

 Cement Industry

c

 Sugar Industry

d

 Cotton Textile Industry

Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :

15.  Economic Survey in India is published officially, every year by the

a

  Ministry of Finance, Government of India

b

 Reserve Bank of India

c

 Ministry of Industries, Government of India

d

 Planning Commission of India

Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :



Sponsored Links