1 .DIRECTIONS (Qs.1-5) : In the following questions four alternatives are given for the idiom/phrase italicised and underlined in the sentence. Choose the alternative which best expresses the meaning of idiom/phrase.
Sobhraj could be easily arrested because the police were tipped off in a advance
Answer & Explanation
| Answer : Option C |
|
| Explanation : |
|
|
2 .I met him after a long time, but he gave me the cold shoulder
Answer & Explanation
| Answer : Option D |
|
| Explanation : |
|
|
3 .He passed himself offas a noble man.
Answer & Explanation
| Answer : Option B |
|
| Explanation : |
|
|
4 .This matter has been hanging firefor the last many months and must therefore be decided one way or the other.
Answer & Explanation
| Answer : Option A |
|
| Explanation : |
|
|
5 .In the armed forces, it is considered a great privilege to die in harness
Answer & Explanation
| Answer : Option C |
|
| Explanation : |
|
|
6 .DIRECTIONS (Qs.6-10): After passage, you will find several questions based on the passage. First, read a passage, and then answer the questions based on it. You are required to select your answers based on the contents of the passage and opinion of the author only.
PASSAGE
Once upon a time I went for a week’s holiday in the Continent with an Indian friend. We both enjoyed ourselves and were sorry when the week was over, but on parting our behaviour was absolutely different. He was plunged in despair. lie felt that because the holiday was over all happiness was over until the world ended. He could not express his sorrow too much. But in me the Englishman came out strong. I could not see what there was to make a fuss about. It wasn’t as if we were parting forever or dying. “Buck upâ€, I said, “do buck upâ€. He refused to buck up, and I left him plunged in gloom.
What is the Continent in the context of the passage ?
Answer & Explanation
| Answer : Option D |
|
| Explanation : |
|
| The author narrates the story in the context of Europe. |
7 .What does the author mean by ‘buck up’ ?
Answer & Explanation
| Answer : Option C |
|
| Explanation : |
|
| Buck up is an expression for the word cheer up |
8 .Why was the Indian friend plunged in despair ?
Answer & Explanation
| Answer : Option A |
|
| Explanation : |
|
| The Indian friend was being hopeless because the holiday was over. |
9 .What does ‘But in me the Englishman came out strong’ imply ?
Answer & Explanation
| Answer : Option B |
|
| Explanation : |
|
| The author describes the typical English character. |
10 .What is the author’s intention in the passage?
Answer & Explanation
| Answer : Option A |
|
| Explanation : |
|
| The author is trying to highlight the sorrows of Indian character |
Sponsored Links