61 .Upanishads, also known as the Vedantas, are..........in number.
Answer & Explanation
| Answer : Option C |
|
| Explanation : |
|
|
62 .Who among the following saints wrote Bijak'?
Answer & Explanation
| Answer : Option D |
|
| Explanation : |
|
|
63 .Where did Mahatma Gandhi first try the weapon of Satyagraha?
Answer & Explanation
| Answer : Option A |
|
| Explanation : |
|
|
64 .Purana Qila was constructed during the reign of
Answer & Explanation
| Answer : Option D |
|
| Explanation : |
|
|
65 .St. Thomas came to India in 1st century A.D. to propogate Christianity. He came during the reign of:
Answer & Explanation
| Answer : Option A |
|
| Explanation : |
|
|
66 .Kautilya was the Prime Minister of which of the following Indian rulers?
Answer & Explanation
| Answer : Option A |
|
| Explanation : |
|
|
67 .Who was the first king to have the image of Lord Buddha inscribed on his coins?
Answer & Explanation
| Answer : Option B |
|
| Explanation : |
|
|
68 .Match the following
A. Tukaram 1. Executed by Aurangzeb
B. Guru Ramdas 2. Compilation of Adi Granth
C. Guru Arjun Dev 3. Founded city of Amritsar
D. Guru Teg Bahadur 4.Devotional Songs (Abhanggas)
ABCD
Answer & Explanation
| Answer : Option D |
|
| Explanation : |
|
|
69 .Who were the first to issue gold coins?
Answer & Explanation
| Answer : Option A |
|
| Explanation : |
|
|
70 .Which Viceroy convened the 'Simla Conference in 1945?
Answer & Explanation
| Answer : Option B |
|
| Explanation : |
|
|
71 .Which one of the following Indian headers was dismissed by British from the Indian Civil Service ?
Answer & Explanation
| Answer : Option B |
|
| Explanation : |
|
|
72 .In which of the following movements Bande Mataram was adopted as a slogan for agitation:
Answer & Explanation
| Answer : Option B |
|
| Explanation : |
|
|
73 .Consider the following Mughal Emperors:
1. Farrukhsiyar
2. Jahandar Shah
3. Muhammad Shah
4. Shah Alam II
What is the correct chronological sequence of their ascending?
Answer & Explanation
| Answer : Option B |
|
| Explanation : |
|
|
74 .Who among the following Gupta rulers was a poet and a musician and was adorned with the title of Kaviraja or King of poets?
Answer & Explanation
| Answer : Option B |
|
| Explanation : |
|
|
75 .Saka era was founded by:
Answer & Explanation
| Answer : Option C |
|
| Explanation : |
|
|
Sponsored Links