1 .What is 40% of 50% of ${\frac 34}$ of 3200 ?
Answer & Explanation
| Answer : Option A |
|
| Explanation : |
|
40% of 50% of ${\frac 34}$ of 3200
$1\over10$x$5\over10$x${\frac 34}$x3200 = 4 × 5 × 3 × 8 = 480 |
2 .The average age of A, B and C is 26 years. If the average age of A and C is 29 years, what is the age of B in years ?
Answer & Explanation
| Answer : Option B |
|
| Explanation : |
|
| Age of B = Age of (A + B + C) – Age of (A + C) = 26 × 3 – 29 × 2 = 78 – 58 = 20 years |
3 .In how many different ways can the letters of the word ‘PROBE’ be arranged ?
Answer & Explanation
| Answer : Option D |
|
| Explanation : |
|
| Required number of arrangements = 5! = 120 |
4 .A sum of money is divided among A, B, C and D in the ratio 3 : 5 : 8 : 9 respectively. If the share of D is ` 1,872 more than the share of A, then what is the total amount of money of B & C together?
Answer & Explanation
| Answer : Option C |
|
| Explanation : |
|
Share of B + C=$1872\over 9-3$ x (5+8)
=Rs.4056 |
5 .What approximate compound interest can be obtained on an amount of ` 3,980 after 2 years at 8 p.c.p.a. ?
Answer & Explanation
| Answer : Option D |
|
| Explanation : |
|
Equivalent % interest for compound rate of interest of 8% for 2 years
= 8+8+ $8X8\over100$ = 16.64%
So, interest = 16.64% of 3980 » 662 |
6 .A man walks at the speed of 5 km/hr and runs at the speed of 10 km/hr. How much time will the man require to cover the distance of 28 km, if he covers half (first 14 km) of his journey walking and half of his journey running ?
Answer & Explanation
| Answer : Option D |
|
| Explanation : |
|
Total time required = $14\over5$ +$14\over10$
= $28+14\over10$ + = 4.2 hrs |
7 .a, b, cand d are four consecutive numbers. If the sum of a and dis 103, what is the product of b and c?
Answer & Explanation
| Answer : Option A |
|
| Explanation : |
|
Here d = a + 3
a + a + 3 = 103
2a = 100
a = 50
So, numbers are 50, 51, 52 and 53
∴ b × c= 51 × 52 = 2652 |
8 .The ratio of the length and the breadth of a rectangle is 4 : 3 and the area of the rectangle is 1728 sq cm. What is the ratio of the breadth and the area of the rectangle ?
Answer & Explanation
| Answer : Option D |
|
| Explanation : |
|
(4x) (3x) = 1728
==>$x^2$= 144
∴ x= 12
==>le ngth = 48; breadth = 36
∴ required ratio = $36\over36X48$ = 1 : 48 |
9 .In a 3 litre mixture of water and milk, 50% is milk. How much water should be added so that the percentage of milk becomes 20%?
Answer & Explanation
| Answer : Option B |
|
| Explanation : |
|
Milk = 1.5 litre
Let us add ‘x’ litre water now the total mixture is (x+ 3) litre
∴ (x+ 3) × $20\over100$ = 1.5
==> x= 4.5 litre |
10 .A bag contains 5 green and 7 red balls. Two balls are drawn. The probability that one is green and the other is red is
A.$5\over132$ B.$7\over132$ C.$35\over66$ D.$31\over66$
Answer & Explanation
| Answer : Option C |
|
| Explanation : |
|
|
Sponsored Links