ssc cgl tier 1 :: quantitative aptitude :: qa test 50

1 .

Peter invested a certain sum of money on simple interest whose value grew to Rs. 300 at the end of 3 years and to '400 at the end of another 5 years. What was the rate of interest in which he invested his sum?

Answer & Explanation

Answer : Option
C
Explanation :
The interest earned for the 5 year period between the 3rd year and 8th year = 400 - 300 = 100 As the simple interest earned for a period of 5 years is 100, interest earned per year = 20 Interest earned for 3 years = 3 $\times$ 20 = 60. Hence, initial amount invested = Amount after 3 years - Interest for 3 years = 300 - 60 = 240 Rate of interest = $20 \over 240$ $\times$ 100 = 8.33 %

2 .

I travel the first part of my journey at 40 km/h and the second part at 60 km/h and cover the total distance of 240 km to reach my destination in 5 hr. How long did the first part of my journey last?

Answer & Explanation

Answer : Option
B
Explanation :
The total time of journey = 5 hours. Let x hours be the time that I travelled at 40 km/h 5 - xhrs would be time that I travelled at 60 km/h. Now, we have 40x+ (5 - x) $\times$ 60 = 240, we get 40x+ 300 - 60x= 240 20x= 60 or x= 3 hrs We can say that the first part of journey last for 3 hrs

3 .

If $sec q + tan q \over sec q - tan q$ = $5 \over 3$, then sin 6$\sqrt{39}$ is

Answer & Explanation

Answer : Option
C
Explanation :

4 .

A trader buys goods at a 19% discount on the label price. If he wants to make a profit of 20% after allowing a discount of 10%, by what % should his marked price be greater than the original label price?

Answer & Explanation

Answer : Option
D
Explanation :
Let the label price be = Rs.100. The trader buys at a discount of 19%. Hence, his cost = 100 - 19 = 81. He wants to make a profit of 20%. Hence his selling price = 1.2 (81) = 97.2 However, he wants to get this Rs/ 97.2 after providing for a discount of 10%. i.e. he will be selling at 90% of his marked price. Hence, his marked price = 108 which is 8% morethan the original label price.

5 .

The greatest possible length which can be used to measure exactly the lengths 7 m, 3 m 85 cm and 12 m 95 cm is:

Answer & Explanation

Answer : Option
A
Explanation :
Required length = H.C.F. of 700 cm, 385 cm and 1295 cm = 35 cm

6 .

$(0.04)^ {- 1.5}$ = ?

Answer & Explanation

Answer : Option
B
Explanation :

7 .

Study the following table carefully and answer these questions: The average of number of staffs of A, B, C, D and E is

Answer & Explanation

Answer : Option
C
Explanation :
Required average = $250 + 375 + 200 + 450 + 75 \over 5$ = $1350\over 5$ = 270

8 .

Study the following table carefully and answer these questions: The sum of the number of staffs of D and E is ..... % less than the sum of the number of staffs of A and B

Answer & Explanation

Answer : Option
A
Explanation :
A + B = 375 + 250 = 625 D + E = 450 + 75 = 525 Required % (less) = $(625 - 525) 100 \over 625$ = $100\times 100 \over 625$ = 16%

9 .

Study the following table carefully and answer these questions: The sum of the number of staffs of A and E is _____ % less than D

Answer & Explanation

Answer : Option
C
Explanation :
A + E = 250 + 75 = 325 D = 450 Required % = $450 - 325\over 450$ $\times$ 100 = $125 \times 2 \over 9$ = $250\over 9$ = 27.66%

10 .

What is 40% of 50% of $3\over 4$ of 3200 ?

Answer & Explanation

Answer : Option
A
Explanation :
40% of 50% of $3\over 4$ of 3200 = $4 \over 10$ $\times$ $5 \over 10$ $\times$ $3 \over 4$ $\times$ 3200 = 4 $\times$ 5$\times$ 3 $\times$ 8 = 480

Sponsored Links