1 .
Study the following graph carefully to answer these questions.
If the quantity sold of item D increased by 50% and the price reduced by 10%, what was the total value of the quantity sold for Item D?
Answer & Explanation
Answer : Option D 

Explanation : 


2 .
Study the following graph carefully to answer these questions.
Approximately, what is the average price per kg of items A, B and C ?
Answer & Explanation
Answer : Option D 

Explanation : 


3 .
Study the following graph carefully to answer these questions.
What is the ratio between the total values of quantity sold for items E and F respectively?
Answer & Explanation
Answer : Option A 

Explanation : 

Required ratio
= 15 $\times$ 25 : 10 $\times$ 35
= 3 $\times$ 5 : 2 $\times$ 7 = 15 : 14 
4 .
Study the following graph carefully to answer these questions.
Total value of the quantity sold for item C is what per cent of the total value of the quantity sold for Item E?
Answer & Explanation
Answer : Option C 

Explanation : 

Total value of the quantity sold for item C
= Rs. (45 $\times$ 7.5 $\times$ 100)
= Rs.33750
Total value of the quantity sold for item E
= Rs. (15 $\times$ 25 $\times$ 100)
= Rs.37500
Required percentage
$33750\over 37500$$\times$ 100 = 90 
5 .
Study the following graph carefully to answer these questions.
If the price as well as the quantity sold is Increased by 20% for item A, what is the total value of quantity sold for item A?
Answer & Explanation
Answer : Option D 

Explanation : 

New price/kg of item A
= 17.5 $\times$ $120\over 100$ = Rs.21
New quantity of item A
= 20 $\times$ $120\over 100$
=24 quintal
= 2400 kg.
Value of the sold quantity
= Rs. (21 $\times$ 2400)
= Rs.50400 
6 .
Study the following graph carefully to answer the questions that follow:
What is the total number of students studying B.Sc in all Colleges together?
Answer & Explanation
Answer : Option D 

Explanation : 

Total number of students studying B.Sc. in all the colleges together
= 350 + 325 + 300 + 375 + 425
= 1775 
7 .
Study the following graph carefully to answer the questions that follow:
What is the respective ratio of total number of students studying B.Sc. in the colleges C and E together to those studying B.A. in the Colleges A and B together?
Answer & Explanation
Answer : Option C 

Explanation : 

Total number of students studying B.Sc. in colleges C and E
= 300 + 425 = 725
Total number of students studying B.A. in colleges A and B
= 275 + 300 = 575
Required ratio = 725 : 575
= 29: 23 
8 .
Study the following graph carefully to answer the questions that follow:
What is the respective ratio of total number of students studying B.Sc., B.A. and B.Com. in all the Colleges together?
Answer & Explanation
Answer : Option A 

Explanation : 

Total number of students studying in different streams in all the colleges:
B.Sc. $\rightarrow$1775
B.A. $\rightarrow$275 + 300 + 325 + 450 + 325 = 1675
B.Com. $\rightarrow$425 + 475 + 325 + 425 + 225 = 1875
Required ratio
= 1775 : 1675 : 1875
= 71 : 67: 75 
9 .
Study the following graph carefully to answer the questions that follow:
Number of students studying B.Com. in College C forms approximately what percent of the total number of students studying B.Com. in all Colleges together?
Answer & Explanation
Answer : Option D 

Explanation : 

Number of students studying B. Com. in college C = 325
Total number of students studying B. Com = 1875
Required percentage = $325 \over 1875$ $\times$ 100 $\cong$ 17 
10 .
Study the following graph carefully to answer the questions that follow:
Number of students studying B.A in College B forms what per cent of total number of students studying all the disciplines together in that College? (rounded off two digits after decimal)
Answer & Explanation
Answer : Option B 

Explanation : 

Total number of students in college
B = 300 + 325 + 475 = 1100
Number of students studying B.A. in college B = 300
Required percentage = $300 \over 1100$ $\times$ 100 = 27.27 
Sponsored Links