1 .'Let no man ask a man's sector caste'. Whose dictum was this?
Answer & Explanation
| Answer : Option B |
|
| Explanation : |
|
|
2 .Who laid the foundation of the first independent Turkish kingdom in India?
Answer & Explanation
| Answer : Option B |
|
| Explanation : |
|
|
3 .Which of the following is not correctly matched?
Answer & Explanation
| Answer : Option D |
|
| Explanation : |
|
|
4 .For his unbounded generosity, who amongst the following Sultans was titled by ail writers of the time as 'lakh baksh' or giver of lakhs?
Answer & Explanation
| Answer : Option C |
|
| Explanation : |
|
|
5 .Who amongst the following is most famous for the establish-ment of an elaborate system of municipal administration?
Answer & Explanation
| Answer : Option B |
|
| Explanation : |
|
|
6 .Which of the following crops were grown by the people ofthe Indus Valley Civilisation?
1. Wheat
2. Barley
3. Cotton
4.Peas
Answer & Explanation
| Answer : Option B |
|
| Explanation : |
|
|
7 .Match the following:A. Indica 1. MegasthenesB. Mudrarakshasa 2. VishakhaduttaC. Arthashastra 3. HarshavardhanaD. Ratnavali 4. KautilyaA B C D
Answer & Explanation
| Answer : Option B |
|
| Explanation : |
|
|
8 .Which of the following items and the place of theirdiscovery is wrongly matched?
( 1) Statuette of a bearded man - Mohenjodaro
( 2) Rice husks - Lothal
( 3) Fire pits and altars - Harappa
( 4) Bead-makers shop - Chanhudaro
( 5) Fossil remains of a horse - Surkotda
Answer & Explanation
| Answer : Option A |
|
| Explanation : |
|
|
9 .The most famous court-poet (in Hindi literature) of Akbar was:
Answer & Explanation
| Answer : Option D |
|
| Explanation : |
|
|
10 .The first Muslim President of Indian National Congress was:
Answer & Explanation
| Answer : Option D |
|
| Explanation : |
|
|
11 .Match the following is correctly matched?
Persons Event
a. Sultan Mahmud 1. Plunder of Somnath
b. Muhammad Ghori 2. Conquest of Sind
c. Alauddin Khalji 3. Revolt in Bengal
d. Muhammad bin-Tughluq 4. Chingez Khan's invasion
Answer & Explanation
| Answer : Option D |
|
| Explanation : |
|
|
12 .Tansen the greatest musician of Akbar's court belonged to:
Answer & Explanation
| Answer : Option C |
|
| Explanation : |
|
|
13 .The first woman President of the Indian National Congress was:
Answer & Explanation
| Answer : Option B |
|
| Explanation : |
|
|
14 .Both Vardhaman Mahavira and Gautama Buddha preached their doctrines during the reign of:
Answer & Explanation
| Answer : Option C |
|
| Explanation : |
|
|
15 .The Brahmo Samaj spilt for a second time in 1878 because of
Answer & Explanation
| Answer : Option A |
|
| Explanation : |
|
|
Sponsored Links