76. The legal relationship between a bank and its customer is a kind of I. debtor and creditor. II. principal and agent. III. pledgor and pledgee. IV. mortgagor and mortgage. Select the correct answer using the codes given below:
| Answer : Option D |
| Explanation : |
77. The National Rural Employment Guarantee Act is now known by which of the following names?
| Answer : Option E |
| Explanation : |
78. Name the place where Canara Bank launched its seventh overseas branch in June 2014
| Answer : Option E |
| Explanation : |
79. When was Ombuds Men Scheme first introduced?
| Answer : Option B |
| Explanation : |
80. Which of the following is/are the components of the Fiscal Deficit? I. Budgetary Deficit II. Market Borrowing III. Expenditure made from Pradhan Mantri Rahat Kosh Select the correct answer using the codes given below:
| Answer : Option C |
| Explanation : |
81. Savings account with zero balance can be opened for
| Answer : Option C |
| Explanation : |
82. Land development banks provide longterm credit for schemes of basic importance to agriculture as
| Answer : Option C |
| Explanation : |
83. Which of the following is the Central Bank of the country?
| Answer : Option B |
| Explanation : |
84. Many times we read a term CBS used in banking operation. What is the full form of the letter 'C' in the term 'CBS'?
| Answer : Option C |
| Explanation : |
85. Consider the following statements in regard to money market in India: (1) It is a market for short-term and longterm funds with maturity ranging from overnight to one year. (2) It acts as an instrument of liquidity adjustment for the Central Bank. (3) It is a market for only long term funds. Which of the statements given above is/are correct?
| Answer : Option E |
| Explanation : |
86. Which of the following agencies/ organisations has decided to make major changes for ULIPs?
| Answer : Option D |
| Explanation : |
87. On July 12, 1982, the ARDC was merged into
| Answer : Option C |
| Explanation : |
88. Which one of the following whose activities are not systematically coordinated by the monetary authority? I. Organised sector II. Unorganised sector III. Co-operative sector Select the correct answer using the codes given below
| Answer : Option A |
| Explanation : |
89. The total authorised capital of RRBs was originally fixed at Rs. 1 crore which has since been raised to
| Answer : Option D |
| Explanation : |
ssc online