advertisements

2041.  LSI in chip technology stands for

a

  Large–Scale Integration

b

 Local–Scale Integration

c

 Low–Scale Intergration

d

 Large–Scale Internet

e

 Low–Scale Internet

Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :
LSI stands for Large Scale Integration, the process of integrating or embedding thousands of transistors on a single silicon semiconductor microchip. LSI technology was conceived in the mid-1970s when computer processor microchips were under development. It was succeeded by very large-scale integration (VLSI) and ultra large-scale integration (ULSI) technologies.

2042.  What do.doc, .xls, .exe, etc represent in a computer system?

a

  HTML language

b

 Node

c

 Directory

d

 File Format

e

 File Extension

Answer & Explanation
Answer : Option E
Explanation :
A file extension, also known as filename extension, is a string of characters attached to a filename, usually preceded by a full stop and indicating the format of the file. For example, .doc is the extension for word documents, .xls for Excel spreadsheet, while .exe is a file extension for an executable file format.

2043.  The information you put into the computer is called ______.

a

  files

b

 output

c

 directory

d

 facts

e

 data

Answer & Explanation
Answer : Option E
Explanation :
Data refers to information in raw or unorganised form (Such as alphabets, numbers or symbols) that represents conditions, ideas or objects.

2044.  Which of the following is an operating system?

a

  Microsoft Excel

b

 Microsoft Windows

c

 Microsoft Access

d

 Microsoft Word

e

 Microsoft PowerPoint

Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :
Microsoft Windows is a metafamily of graphical operating systems developed, marketed, and sold by Microsoft. It consists of several families of operating systems, each of which cater to a certain sector of the computing industry. Some of its recent versions include Windows 7, Windows 8, e t c . genre of a topics and thereby assist in discussion.

2045.  When creating a word-processed document, this step involves the user changing how words on the page appear, both on the screen and in printed form.

a

  Formatting text

b

 Editing text

c

 Proofing documents

d

 Print Preview

e

 Inserting tables and indexes

Answer & Explanation
Answer : Option D
Explanation :
A page (or print) preview is a special mode of modern programs that provide an accurate view of what a full printed page would look like. It enables the user to view all pages of his/ her document and make suitable changes, if any, before taking actual print out

2046.  Internet uses

a

  Electrical switching

b

 Circuit switching

c

 Packet switching

d

 Telephone switching

e

 Telex switching

Answer & Explanation
Answer : Option C
Explanation :
Packet switching is the method by which the internet works. It features delivery of packets of data between devices over a shared network. Breaking communication down into packets allows the same data path to be shared among many users in the network. This type of communication between sender and receiver is known as connectionless (rather than dedicated).

2047.  Which is not a basic function of a computer?

a

  Copy text

b

 Accept input

c

 Store data

d

 None of these

e

 Process data

Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :
Computers lane four basic functions : they take in raw data i.e, unorganized facts & figures (input) ; they store data (storage) ; they manipulte data (processing) and they provide the user with meaningful informationn (output) for decision–making.

2048.  What is the name for the process that is used to convert a series of instructions, or program, written in a high-level language into instructions (or a program) that can be run on a computer ?

a

  Compiling

b

 Uploading

c

 None of these

d

 Assembling

e

 Translating

Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :
Compiling is the process of translating a source program written in some high-level programming language (such as C, C++, Java) into machine code for some computer architecture (such as Intel Pentium Architecture). The generated machine code can be executed later many times against different data each time.

2049.  Computers use the _____ number system to store data and perform calculations.

a

  hexadecimal

b

 decimal

c

 binary

d

 None of these

e

 octal

Answer & Explanation
Answer : Option C
Explanation :
Binary numbers are closely related to digital electronics. With digital electronics, a '1' means that current is present and a '0' means it is not present. The different parts of a computer communicate through pulses of current (1s and 0s) . Computers can calculate complex equations and perform complex calculations. Calculating using only 1s and 0 s is called Binary system. A computer can process only 1s and 0 s.

2050.  What is the logical address of a Webpage?

a

  Protocol

b

 Extension

c

 Domain

d

 URL

e

 Directory

Answer & Explanation
Answer : Option D
Explanation :
Web addresses are recorded in a Uniform Resource Locator (URL), a logical address of a web page that can always used to dynamically retrieve the current physical copy over the Internet. The key advantage of the Uniform Resource Locator's (URL) is its universality, since the address is the same no matter where in the world it is used.

2051.  The code for Web Page is written using _________

a

  A fifth generation language

b

 Peripherals

c

 Hypertext Mark-up Language

d

 Win zip

e

 URL

Answer & Explanation
Answer : Option C
Explanation :
A webpage is a document, typically written in plain text interspersed with formatting instructions of Hypertext Markup Language (HTML). A webpage may incorporate elements from other websites with suitable markup anchors. Webpages are accessed and transported with the Hypertext Transfer Protocol (HTTP).

2052.  Which of the following refers to restarting the system when it is already powered on?

a

  Hibernation

b

 Strong Boot

c

 Standby Mode

d

 Cold Boot

e

 Warm Boot

Answer & Explanation
Answer : Option E
Explanation :
Starting a computer from a powered-off state is called,cold-booting. If the computer is already running and is being restarted, it already has the environment parameters and settings loaded and will skip the initialization routines and perform a warm boot by only restarting the operating system.

2053.  A(n)_____is a program that makes the computer easier to use.

a

  network

b

 utility

c

 None of these

d

 application

e

 operating system

Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :
A utility program allows a user to perform maintenancetype tasks usually related to managing a computer, its devices or its programs. This makes computer easier to use, eg. Disk fragmenter, file compression, etc.

2054.  Checking that a pin code number is valid before it is entered into the system in an example of

a

  error correction

b

 data validation

c

 backup and recovery

d

 data preparation

e

 None of these

Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :
When user enter data in an application, it is necessary to verify that the data is valid before the application uses. This is called Data validation. Data validation may require that certain text fields not be zero length, that a field is formatted as a telephone number or other type of wellformed data, or that a string not contain any unsafe character that could be used to compromise the security of a database.

2055.  What is the full form of OSI?

a

  Open System Interrelation

b

 Open Software Interconnection

c

 None of these

d

 Open System Interconnection

e

 Open Software Interrelation

Answer & Explanation
Answer : Option D
Explanation :
In computing, OSI stands for Open Systems Interconnection. It is a conceptual model that characterizes and standardizes the internal functions of a communication system by partitioning it into abstraction layers. The model is a product of the Open Systems Interconnection project at the International Organization for Standardization (ISO).
Sponsored Links



Sponsored Links

Copyright 2018 | Privacy Policy | Terms and Conditions | Contact us | Advertise

@