2221.  The plant hormone that induces cell division is

a

  Domains

b

 Gibberellins

c

 Auxins

d

 Cytokinis

Answer & Explanation
Answer : Option D
Explanation :

2222.  The planet similar to our earth in mass, size and density is

a

  Mercury

b

 Venus

c

 Mars

d

 Uranus

Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :

2223.  For which one of the following is capillarity not the only reason?

a

  Spread of water drop on a cotton cloth

b

 Rising of water from the roots of a plant to its foliage

c

 Blotting of ink

d

 Rising of underground water

Answer & Explanation
Answer : Option D
Explanation :

2224.  The quantity of water vapour that the atmosphere can hold

a

  increases with increase of temperature

b

 decreases with increase of temperature

c

 fluctuates with increase of temperature

d

 is independent of temperature

Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :

2225.  The chemical used as a common disinfectant and as a component of contraceptives is

a

  sulphur

b

 paraformaldehyde

c

 benzoic acid

d

 acetone

Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :

2226.  The hydronium ion is

a

  H3O+

b

 H+

c

 H2 +

d

 HO2

Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :

2227.  The sex of a child is determined

a

  six to seven weeks after conception

b

 at the time of sperm's entry

c

 at the time of fertilization of ovum

d

 in the third month of pregnancy.

Answer & Explanation
Answer : Option C
Explanation :

2228.  The type of mirror used in the headlamps of cars is the

a

  plane mirror

b

 spherical convex mirror

c

 spherical concave mirror

d

 parabolic concave mirror

Answer & Explanation
Answer : Option D
Explanation :

2229.  The atmosphere of the primitive earth before origin of life consisted of:

a

  Ammonia, Water, Oxygen, and Hydrogen

b

 Methane, Ammonia, Hydrogen, and Water vapour

c

 Nitrogen, Oxygen, Ammonia, and Water vapour

d

 Nitrogen, Oxygen, Water, and Carbon dioxide

Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :

2230.  The amount of air breathed in and out in a single quiet respiration is about

a

  500 ml

b

 1000 ml

c

 750 ml

d

 250 ml

Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :

2231.  Ear wax is produced by

a

  sebaceous glands

b

 merocrine ear glands

c

 ceruminous glands

d

 meibomian glands

Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :

2232.  The process by which energy is generated in the sun is the

a

  combination of all these processes

b

 fusion of helium

c

 fission of uranium

d

 fusion of hydrogen

Answer & Explanation
Answer : Option D
Explanation :

2233.  In patients suffering from coronary arterial disease (CAD), blockage in different coronary vessels can be best detected with the aid of

a

  angiography

b

 radiography using nuclear medicines like dolentain

c

 ultrasound of the 'beating heart'

d

 magnetic resonance imaging (MRI)

Answer & Explanation
Answer : Option D
Explanation :

2234.  Which of the following features are true for buffaloes?
1.They have resistance to immense heat
2.They can be put to hard work during the heat of the day
3.They wallow to regulate body temperature
4.They should be rested for several hours in the middle of the day

a

  2, 3

b

 3, 4

c

 1, 3

d

 1, 2

Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :

2235.  A thermostat is a device for

a

  producing heat

b

 switching off an electrical appliance

c

 regulating temperature

d

 measuring temperature

Answer & Explanation
Answer : Option C
Explanation :



Sponsored Links

Copyright 2018 | Privacy Policy | Terms and Conditions | Contact us | Advertise

@