2236.  Consider the following statements in respect of a jet engine and a rocket
1.A jet engine uses the surrounding air for its oxygen supply and so is unsuitable for motion in space.
2.A rocket carries its own supply of oxygen in the gas form and fuel. Which of the above statement(s) is/are correct?

a

  Only 2

b

 Neither 1 nor 2

c

 Only 1

d

 Both 1 and 2

Answer & Explanation
Answer : Option D
Explanation :

2237.  Plants that are unable to synthesize their own food and are, therefore, dependent on other plants or sources are called:
1.Lithophytes
2.Parasites
3.Saprophytes
4.Symbionts Select the correct answer from the following:

a

  1 and 4

b

 2 and 4

c

 2 and 3

d

 Only 2

Answer & Explanation
Answer : Option C
Explanation :

2238.  Lack of what causes diabetes?

a

  Vitamins

b

 Insulin

c

 Calcium

d

 Sugar

Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :

2239.  When a small spherical body falls in a viscous fluid, its speed increases first, then decreases and eventually it acquires a constant speed called the terminal speed. The terminal speed depends upon

a

  The density and viscosity of the fluid

b

 The diameter of the body

c

 The density of the body

d

 All the above parameters

Answer & Explanation
Answer : Option D
Explanation :

2240.  Which of the following type of radiation does not originate within the nucleus?

a

  Alpha

b

 Gamma

c

 Beta

d

 X-rays

Answer & Explanation
Answer : Option D
Explanation :

2241.  A healthy freshwater fish is placed in saltwater. The expected consequence of this would be that

a

  There is no observable effect on the fish provided there is sufficient food

b

 The fish suffers from a fungal or bacterial disease and dies

c

 The fish becomes dehydrated and dies

d

 The fish becomes bloated and dies

Answer & Explanation
Answer : Option C
Explanation :

2242.  There are twenty chromosomes in a somatic cell of maize. Compare the chromosome numbers given as follows with the organ of the maize plant.
1.Endosperm 30
2.Pollen grains 10
3.Root 30
4.Leaf 20 Which of the above pairs are correctly matched?

a

  1, 2 and 4

b

 1, 2 and 3

c

 2 and 4

d

 only 4

Answer & Explanation
Answer : Option C
Explanation :

2243.  'Emoji' term refers to

a

  symbols of elements

b

 age of trees

c

 pictures to represent scientific or technical equipment

d

 solubility of gases in liquids

Answer & Explanation
Answer : Option C
Explanation :

2244.  Consider the following statements: The terminal velocity of an object falling in a viscous medium depends on
1.The coefficient of viscosity of the medium
2.The weight of the object
3.The size of the object Of these statements

a

  All 1, 2 and 3 are correct

b

 Only 2 and 3 are correct

c

 Only 1 and 2 are correct

d

 Only 1 is correct

Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :

2245.  Consider the following food items
1.Coffee
2.Nutmeg
3.Rice
4.Sugar
5. Chocolate Which foods of the above belong to the category of aphrodisiacs

a

  1, 2, 3 and 4

b

 2 only

c

 2 and 3

d

 1, 2 and 5

Answer & Explanation
Answer : Option D
Explanation :

2246.  The best way to maintain a natural equilibrium between the pest and predator is by using

a

  pesticides

b

 insecticides

c

 herbicides

d

 biological control

Answer & Explanation
Answer : Option D
Explanation :

2247.  A drug that prevents infection and decay is called a/an

a

  analgesic

b

 germicide

c

 antimalarial drug

d

 antiseptic

Answer & Explanation
Answer : Option D
Explanation :

2248.  Which planet appears to be the brightest in the night sky?

a

  Jupiter

b

 Venus

c

 Saturn

d

 Mars

Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :

2249.  Chromosomes are

a

  none of the above

b

 parts of the human brain

c

 thread-like bodies that occur in the nuclei and carry the genetic code

d

 constituent of blood, which produces heat in the body

Answer & Explanation
Answer : Option C
Explanation :

2250.  The RNA molecules from a single strand of ribonucleotides of

a

  Adenine and guanine

b

 None of the above

c

 Adenine, guanine, cytosins and uracil

d

 Adenine, guanine and cytosins

Answer & Explanation
Answer : Option C
Explanation :



Sponsored Links

Copyright 2018 | Privacy Policy | Terms and Conditions | Contact us | Advertise

@