61.  Currency coins are alloys of different metals. One metal that is present in all coins is

a

  gold

b

 zinc

c

 silver

d

 copper

Answer & Explanation
Answer : Option D
Explanation :

62.  A common fluorescent tube contains

a

  sodium vapour

b

 mercuric oxide and neon

c

 argon at low pressure

d

 mercury vapour at low pressure

Answer & Explanation
Answer : Option D
Explanation :

63.  The ammonium ion is

a

  Square pyramidal

b

 Tetrahedral

c

 Square planar

d

 Trigonal pyramidal

Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :

64.  The total number of stars in the universe is believed to be

a

  1010

b

 1015

c

 1011

d

 1021

Answer & Explanation
Answer : Option D
Explanation :

65.  The most important cardiac stimulant is

a

  paracetamol

b

 cimetidine

c

 digoxin

d

 penicillin

Answer & Explanation
Answer : Option C
Explanation :

66.  The most abundant carbohydrate present in blood is

a

  cellulose

b

 starch

c

 lactose

d

 glucose

Answer & Explanation
Answer : Option D
Explanation :

67.  Which of the following waves are diffracted by an obstacle of size 1 cm?

a

  Ultrasonic waves

b

 X-rays

c

 Light waves

d

 Sound waves

Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :

68.  A hybrid propellant contains

a

  liquid fuel and liquid oxidizer

b

 solid fuel and liquid oxidizer

c

 liquid fuel and solid oxidizer

d

 solid fuel and solid oxidizer

Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :

69.  In old age stiffness of joints is due to the

a

  enlargement of bones

b

 decrease in synovial fluid

c

 hardening of bones

d

 inefficiency of muscles

Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :

70.  The release of the egg/ovum from the ovary is called

a

  Secretion

b

 Ovulation

c

 Fertilisation

d

 Menstruation

Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :

71.  Impulses from the pace–maker cause the

a

  heart to relax

b

 ventricles to contract

c

 auricles to contract

d

 both the ventricle and auricle to contract

Answer & Explanation
Answer : Option C
Explanation :

72.  The correct statement is

a

  Two isobars always have the same mass number

b

 Two isobars always have the same atomic number

c

 Two isotones always have the same atomic number

d

 Two isotopes always have the same mass number

Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :

73.  The materials used in the manufacture of glass are
1.sand (silica)
2.soda ash (sodium carbonate)
3.common salt (sodium chloride)
4.lime stone (calcium carbonate) Select the correct answer by using the code below,

a

  1, 2, 3 and 4

b

 1, 2 and 4 only

c

 1, 2 and 3 only

d

 2, 3 and 4 only

Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :

74.  Chlorine is not used in the preparation of

a

  Phosgene

b

 Hydrochloric acid

c

 Phosphine

d

 Bleaching powder

Answer & Explanation
Answer : Option C
Explanation :

75.  Some of the leading coffee-producing states in our country are Tamilnadu, Kerala, Karnataka and Orissa. Select the states from the following in correct sequence according to their production.

a

  Karnataka>Tamilnadu>Kerala>Orissa

b

 Tamilnadu>Kerala>Karnataka>Orissa

c

 Kerala>Karnataka>orissa>Tamilnadu

d

 Karnataka>Orissa>Tamilnadu>Kerala

Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :



Sponsored Links

Copyright 2018 | Privacy Policy | Terms and Conditions | Contact us | Advertise

@