46.  Consider the following statements:
1.Diabetes insipidus causes diuresis, i.e., urine is passed out several times more than in a normal person.
2.A person with diabetes insipidus suffers from very low or no output of vasopressin.
3.Such diabetic patients drink large quantity of water.
4.Vasopressin is secreted by hypothalamus and stored in posterior pituitary. Which of the above statements is/are correct?

a

  2, 4

b

 1, 3, 4

c

 1, 3

d

 1, 2, 3, 4

Answer & Explanation
Answer : Option D
Explanation :

47.  In cold countries alcohol is preferred to mercury as a thermometric liquid because

a

  alcohol can be coloured and its level seen easily

b

 alcohol is cheaper than mercury

c

 alcohol is a better conductor of heat

d

 alcohol has a lower freezing point than mercury

Answer & Explanation
Answer : Option D
Explanation :

48.  O2 released in the process of photosynthesis comes from

a

  Sugar

b

 Pyruvic acid

c

 CO2

d

 Water

Answer & Explanation
Answer : Option D
Explanation :

49.  The two isotopes of uranium, 235U and 238U have
1.equal number of protons
2.equal number of neutrons
3.92 protons each Which of the above statements is/are correct?

a

  3 only

b

 1 and 3

c

 2 and 3

d

 1 and 2

Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :

50.  Such fish that are found in rivers in Australia and Africa where water is too foul to support life with the usual gills are
1.dipnoins
2.lung fishes
3.sturgeons
4.guppies

a

  2, 3, 4

b

 1, 2

c

 3, 4

d

 1, 2, 4

Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :

51.  By what process is heat transmitted from the filament of an evacuated electric bulb to the glass?

a

  Conduction

b

 Convection

c

 Radiation

d

 Heat cannot be transmitted through a vacuum

Answer & Explanation
Answer : Option C
Explanation :

52.  Heavy water
1.contains more dissolved air
2.contains dissolved minerals and salts
3.has deuterium in place of hydrogen
4.is used in nuclear reactors The correct statements are:

a

  2 and 4

b

 1 and 4

c

 3 and 4

d

 1 and 2

Answer & Explanation
Answer : Option C
Explanation :

53.  A body weighs slightly more at the poles than at the equator because

a

  the earth has the maximum speed of rotation at the equator

b

 the earth is flat at the poles

c

 the attractive force at the poles increases due to the ice cap

d

 none of these is a complete explanation

Answer & Explanation
Answer : Option D
Explanation :

54.  Pulses are amongst the most important group of food plants, second in importance only to the cereals. Why are they considered so important?
1.They are the most important source of proteins not only for the human population but also for animals, both herbivores and carnivores.
2.They save us billions of rupees every year in fertilizer cost by fixing atmospheric nitrogen, being the only group of crop plants that is capable of doing so Select the correct answer from the following.

a

  Neither 1 nor 2

b

 2 only

c

 Both 1 and 2

d

 1 only

Answer & Explanation
Answer : Option C
Explanation :

55.  Some scientist and discovery pairs are given below:
1.Bohr-Model of hydrogen atom
2.Einstein-Photoelectric effect
3.Chadwick-Neutron
4.De Broglie-Matter waves Which of the above pairs are correctly matched?

a

  1, 2 and 3

b

 2 and 4

c

 1 and 2

d

 1, 2, 3 and 4

Answer & Explanation
Answer : Option D
Explanation :

56.  Television viewers using dish antenna to receive satellite (DTH) signals do not receive signals during rain because: (1) Their antennas are small (2) Rain droplets absorb the energy of radio waves (3) Rain droplets disperse the energy of radio waves from their original direction. Which of the above statement/statements is /are correct?

a

  1, 2 and 3

b

 Only 2 and 3

c

 Only 1

d

 Only 1 and 2

Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :

57.  A colour-blind man marries a normal woman whose father was colour-blind. They have 3 children, two daughters and ason. What are the chances of their children being colour-blind?

a

  One of the daughters will be colour-blind but another daughter and son will be normal.

b

 Only the son will be colour-blind

c

 Both the daughters will be colour-blind but the son will be normal.

d

 One of the daughters will be colour-blind and the other normal, but the son has only 50% chance of being normal.

Answer & Explanation
Answer : Option D
Explanation :

58.  When the speed of a body is doubled, its kinetic energy becomes

a

  one-fourth

b

 quadruple

c

 half

d

 double

Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :

59.  Who among the following demonstrated experimentally that simple organic molecules like sugars and amino acids could be produced from inorganic molecules if early earth atmosphere is created

a

  A.I. Oparin

b

 Donald Brown

c

 Oscar Miller

d

 Stanley Miller

Answer & Explanation
Answer : Option D
Explanation :

60.  Which of the following rays are produced when very high energy electrons are stopped suddenly at a metal target?

a

  a-rays

b

 g-rays

c

 X-rays

d

 b-rays

Answer & Explanation
Answer : Option C
Explanation :



Sponsored Links

Copyright 2018 | Privacy Policy | Terms and Conditions | Contact us | Advertise

@