advertisements

61.  Smaller and less expensive PCbased servers are replacing ________ in many businesses.

a

  None of these

b

 mainframes

c

 laptops

d

 supercomputers

e

 clients

Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :
Mainframes have become less common as servers have been cheaper (and more powerful) and as personal computers- desktops, laptops, the cloud and even tablets - have become more self-sufficient in terms of processing power & data storage. PC-Based servers or PC-Based mainframes do not require as much electricity or floor space when compared to traditional mainframes.

62.  A complete electronic circuit with transistors and other electronic components on a small silicon chip is called a (n) ________ .

a

  None of these

b

 CPU

c

 integrated circuit

d

 magnetic disk

e

 Workstation

Answer & Explanation
Answer : Option C
Explanation :
An integrated circuit (IC), also called a chip or micro chip, is a semiconductor wafer on which thousands or millions of any resistors, capacitors and transistors are fabricated.

63.  A file name mydocument.docx would have been created in

a

  MS Outlook

b

 MS Word

c

 MS Excel

d

 Word Perfect

e

 MS Power Point

Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :
A file with the DOCX file extension is a Word Microsoft Office Open XML Format Document file. Beginning with Office 2007, the default format for saving Word documents is .docx. Older versions of Microsoft Word used the DOC file extension.

64.  What is a cursor?

a

  It shows the position on a computer monitor

b

 It is an indicator

c

 All of the above

d

 Cursor is Latin for 'runner.

e

 Both 1 and 2

Answer & Explanation
Answer : Option C
Explanation :
In computing, a cursor is an indicator used to show the position on a computer monitor or other display device that will respond to input from a text input or pointing device. The mouse cursor is also called a pointer, owing to its arrow shape on some systems.

65.  URL is an acronym for ____

a

  Unique Resource Locator

b

 Uniform Resource Locator

c

 Uniform Resource Link

d

 Universal Resource Location

e

 Unique Resource Link

Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :
URL stands for Uniform Resource Locator. It is a reference (an address) to a resource on the Internet. A typical URL could have the form http:// w w w . e x a m p l e . c o m / index.html, which indicates a protocol (http), a hostname (www.example.com), and a file name (index.html).

66.  _______ bits equal one byte.

a

  Eight

b

 Two

c

 One million

d

 One thousand

e

 None of these

Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :

67.  Which of the the following system components is the brain of the computer ?

a

  Network card

b

 CPU

c

 None of these

d

 Memory

e

 Circuit board

Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :
CPU (Central Processing Unit) is regarded as the 'brain' of the computer. This is because most of the processing of a computer is performed by CPU. It consists of ALU and CU which performs arithmetic operations like addition, multiplication, subtraction, division and logical comparisons such as equal to, greater than, less than, etc.

68.  The Internet allows you to

a

  send electronic mail

b

 None of these

c

 All of these

d

 connect to servers all around the world

e

 view web pages

Answer & Explanation
Answer : Option C
Explanation :
The Internet is a global network connecting millions of computers. It is a network of networks that consists of millions of private, public, academic, business and government networks, of local to global scope, that are linked by a broad array of electronic and optical networking technologies. With the help of Internet, user can view web pages on World Wide Web. Also, it facilitates communication around the globe via applications like chat, email, video-conferencing, Internet telephony, etc.

69.  Transformation of input into output is performed by_______

a

  Peripherals

b

 Input-Output unit

c

 Memory

d

 Storage

e

 CPU

Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :
Processing of data (raw facts or figures) into meaningful information is done by the CPU. Processing is done under the control of set of instructions called programs CPU contains the circuitry necessary to interpret & execute program instructions.

70.  A Website address is a unique name that identifies a specific _______ on the web.

a

  Web browser

b

 Web site

c

 None of these

d

 link

e

 PDA

Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :
Every website has a unique address to identify it on World Wide Web. This address is called as website address or Uniform Resource Locator (URL). Like your home address, URL also contains different parts. Domain name in URL is the unique address that identifies the location of the website. eg. http:// www example.com. Here, example.com is domain name ; http:// is the protocol used to access this website and www is a subdomain.

71.  The arrow keys can be used to ______.

a

  None of these

b

 move the cursor while deleting text

c

 delete text

d

 move the cursor in the text that has already been entered

e

 save the document

Answer & Explanation
Answer : Option D
Explanation :
The cursor can be moved in a document's work area, without erasing or entering text, by using the cursor control keys. Because these keys are marked with arrows (up, down, left and right), they are also called arrow keys. These keys can only be used to move the cursor where the text has already been entered. To move the cursor down one line, press the key marked with a down arrow. To move the cursor up, left or right press the key marked with the appropriate arrow.

72.  Which of the following is a popular DOS based spreadsheet?

a

  Lotus 1-2-3

b

 Excel

c

 Access

d

 Word

e

 Smart Cell

Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :
There are many products of spreadsheet are exclusivelyWindows based DOS and Windows based like Lotus Lotus Development Corporation, package among DOS users. Spreadsheet Package Description Lotus 1-2-3 Most popular package Excel Most popular package Quatto Pro Spreadsheet Javeline Plus Spreadsheet identify Multiplan Spreadsheet Supercalc Spreadsheet Plant Perfect Spreadsheet 27. (a ) A keyboard is the set of typewriter-enter data into a computer and are similar to electric-typewriter

73.  Personal computers are connected to form ____

a

  Enterprise

b

 Server

c

 Network

d

 Super Computer

e

 None of these

Answer & Explanation
Answer : Option C
Explanation :
A computer network is a group of computers and other hardware devices that are linked together through communication channels to facilitate communication and resource sharing among a wide range of users.

74.  Choosing a program instruction or data item from memory is called

a

  encoding

b

 decoding

c

 storing

d

 fetching

e

 detaching

Answer & Explanation
Answer : Option D
Explanation :
Fetching is the process operation that obtains a program instruction or data item from memory. It constitutes the first step of the Fetch-Decode- Execute cycle of a computer. All instructions must be fetched before they can be decoded and then executed.

75.  Java is referred to as a(n)

a

  Low level language

b

 Programming mid-level language

c

 Complex language

d

 Hardware device driver

e

 High level language

Answer & Explanation
Answer : Option E
Explanation :
The Java programming language is a high-level language that is simple, object-oriented, multi-threaded, dynamic, architecture neutral and high performance. it is both a programming language and a platform. It is used in a wide variety of computing platforms from embedded devices and mobile phones on the low end, to enterprise servers and supercomputers on the high end.
Sponsored Links



Sponsored Links

Copyright 2018 | Privacy Policy | Terms and Conditions | Contact us | Advertise

@