61.  Stars which appear single to the naked eye but are double when seen through a telescope are

a

  Binaries

b

 Quasars

c

 Asteroids

d

 Novas and supernovas

Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :

62.  The most common format for a home video recorder is VHS. VHS stands for?

a

  Voltage house standard

b

 Very high speed

c

 Video Home System

d

 Video horizontal standard

Answer & Explanation
Answer : Option C
Explanation :

63.  Out of the following, which is not emitted by radioactive substance?

a

  Electromagnetic radiations

b

 Electrons

c

 Neutrons

d

 Alpha particles

Answer & Explanation
Answer : Option C
Explanation :

64.  Light Emitting Diodes (LED) is used in fancy electronic devices such as toys emit

a

  Visible light

b

 X-rays

c

 Ultraviolet light

d

 Radio waves

Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :

65.  If the potential difference across a parallel plate air capacitor is increased, the electric field intensity between the plates will increase

a

  Double the proportion

b

 As square root of the change

c

 As square of the change

d

 In same proportion

Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :

66.  For over 500 years, paper was only available and sold as single sheets. In 1902, an inventive Australian used half size sheets of paper, a bit of glue and cardboard to create the what?

a

  Calendar

b

 Notice Board

c

 Telephone Book

d

 Notepad

Answer & Explanation
Answer : Option D
Explanation :

67.  Which of the following gases is not a noble gas?

a

  Argon

b

 Chlorine

c

 Helium

d

 Zenon

Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :

68.  N2 content is kept constant in the biosphere due to

a

  Absorption of N2

b

 N2 fixation

c

 Industrial pollution

d

 Nitrogen cycle

Answer & Explanation
Answer : Option D
Explanation :

69.  Which is not an internet protocol?

a

  FTP

b

 IP

c

 STP

d

 HTTP

Answer & Explanation
Answer : Option C
Explanation :

70.  Light Year is related to

a

  Intensity

b

 Speed

c

 Energy

d

 Distance

Answer & Explanation
Answer : Option D
Explanation :

71.  '.BAK' extension refers usually to what kind of file?

a

  MS Encarta document

b

 Backup file

c

 Audio file

d

 Animation/movie file

Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :

72.  Device used to rectify farsightedness is

a

  Concave lens

b

 Convex lens

c

 Spherical lens

d

 Plane glass

Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :

73.  Where was the yo-yo invented?

a

  United States

b

 France

c

 Philippines

d

 England

Answer & Explanation
Answer : Option C
Explanation :

74.  FROZEN FOOD - Who discovered the first practical method of freezing food?

a

  R. Scott

b

 G. Findus

c

 F. Rozenosh

d

 C. Birdseye

Answer & Explanation
Answer : Option D
Explanation :

75.  Who invented Airship (rigid)?

a

  Dr. Alan M. Turing

b

 G. Ferdinand Von Zeppelin

c

 Otto

d

 Roger Bacon

Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :



Sponsored Links

Copyright 2018 | Privacy Policy | Terms and Conditions | Contact us | Advertise

@